Logo Schrijversvakschool groningen

Een scenario met literaire kwaliteiten dat ook dient als handleiding voor o.a. regisseur, producent en acteurs stelt naast inhoudelijke, hoge ambachtelijke eisen.

Beschrijving, dialoog, personages, perspectief, metafoor: hoe kies je uit alle mogelijkheden, hoe verhouden al die ingrediënten zich tot het verhaal dat je wilt schrijven?

Toneel als literair genre leert studenten te denken vanuit meerdere invalshoeken en personages tot leven te brengen in dialoog. De toneeltekst is slechts een onderdeel van het toneelstuk.

Poëzie is een vorm van literatuur die de esthetische en ritmische eigenschappen van taal, zoals metrum en ritme, benut om te kunnen spelen met de prozaïsche, ogenschijnlijke betekenis.

Het literaire essay balanceert tussen fictie en non-fictie. Het essay kan gaan over elk onderwerp en is als een wandeling zonder kaart: een zoektocht, met de fascinatie van de schrijver als gids.

Bijna alle studenten starten met twee blokken schrijftechnieken. Je ontwikkelt een schrijfritme en leert materiaal te vergaren door te observeren, te lezen en vooral door heel veel te schrijven.