Logo Schrijversvakschool groningen

Een scenario met literaire kwaliteiten dat ook dient als handleiding voor o.a. regisseur, producent en acteurs stelt naast inhoudelijke, hoge ambachtelijke eisen.

Niveau 1
Filmidee, synopsis, scènes, personages en dialoog, genre, premisse, story en plot, narratieve structuren; de theorie wordt geïllustreerd met filmfragmenten. Maar vooral schrijf je scènes binnen de wetten van film en scenario. Je leert filmisch te denken en vertalingen te vinden voor die zaken die voor film al snel te uitgebreid zijn.

Niveau 2
Je schrijft met de groep, film is teamwerk. Gestreefd wordt naar verfilming van het scenario zoals dat in een vorige periode is gelukt met het project Happy Eend. Voor een scenarist is het van belang om alle facetten van het filmvak te kennen, van het herschrijven op de set tot het meedenken in de montagekamer over de meest effectieve scènevolgorde - die nog weleens kan afwijken van de scènevolgorde in het script.

Niveau 3
Met deze kennis schrijf je je eigen korte scenario. Het eerste kwartaal werk je aan het synopsis en dat blijkt een noodzakelijke klus om tot een afgerond, doordacht en goed werkend script te komen. Je begint met vier lessen projectontwikkeling; twee voor de grote vakantie en twee aan het begin van het schooljaar.

Niveau 4
Ook nu start je met projectontwikkeling. Het vierde niveau bestaat uit individuele begeleiding door een scenarist naar keuze. Je schrijft een scenario voor een film van minimaal vijftig minuten.

Docenten: Jan Veldman, Aletta Becker en Alma Popeyus.