Logo Schrijversvakschool groningen

Het literaire essay balanceert tussen fictie en non-fictie. Het essay kan gaan over elk onderwerp en is als een wandeling zonder kaart: een zoektocht, met de fascinatie van de schrijver als gids.

Omwegen en zijpaden zijn deel van de route. Essentieel is het ontdekken van wat de schrijver -en vervolgens ook de lezer- raakt, in thema, stijl, werkwijze en/of perspectief.

Niveau een
Je maakt kennis met het essay in vele verschijningsvormen. Je leest en schrijft zelf je eerste onderzoekende stukken over een onderwerp. Op dit niveau schrijf je korte teksten om je te trainen in het herkennen van een onderwerp en het vinden van dwarsverbanden.

Niveau twee
De nadruk ligt op het onderzoeken van je fascinatie en van de literaire kwaliteiten van je persoonlijke invalshoek. Het vak essay traint je inzicht in je denken en schrijven. Lezen is een deel van het vak.

Niveau drie
Voor je aan dit niveau begint, krijg je vier lessen projectontwikkeling: twee voor de grote vakantie en twee aan het begin van het schooljaar. Je moet in staat zijn om een essay van behoorlijke omvang te schrijven waaruit blijkt dat je meester bent over de materie.

Niveau vier
Ook nu begin je met vier lessen projectontwikkeling. Je werkt onder begeleiding van een docent naar keuze aan je eindwerk: een bundel essays, eventueel met overkoepelend thema.

Docenten
Tanny Dobbelaar, Maarten Meester, Joke van Vliet (Zwolle).