Logo Schrijversvakschool groningen

Toneel als literair genre leert studenten te denken vanuit meerdere invalshoeken en personages tot leven te brengen in dialoog. De toneeltekst is slechts een onderdeel van het toneelstuk.

Niveau 1
Je denkt na over en werkt aan een theatrale tekst en het idee, het gevoel, de situatie of de personages van waaruit de tekst vertrekt. Opties voor structuur, taal en dialogen, personages en beelden worden aangedragen en besproken. Doel is die theatrale tekst zo effectief mogelijk te maken in zijn functie als uitgangspunt van een voorstelling.

Niveau 2
Het tweede niveau gaat vooral om het experiment en om de kwaliteit. Door kijk- en leesopdrachten wordt de praktijk geillustreerd met theorie. Je herkent je stijl en je thematiek. Je tekst wordt gelezen door acteurs.

Niveau 3
Tijd voor de langere adem, de eenakter. Ook op dit niveau wordt veel gekeken en gelezen. Je raakt thuis in de theaterwereld.
Voor je aan dit niveau begint, krijg je vier lessen projectontwikkeling; twee voor de grote vakantie en twee aan het begin van het schooljaar.

Niveau 4
Je wordt individueel begeleid door een docent naar keuze en schrijft een tekst voor een stuk van minimaal 45 minuten. Je begrijpt waar je staat in het literaire veld en je stuurt werk naar voorleesavonden en (amateur)theatergezelschappen. Ook nu begin je met vier lessen projectontwikkeling.

Docenten: Aletta Becker, Bouke Oldenhof.