Logo Schrijversvakschool groningen

In vier blokken van vijf weken ligt de focus op vier genres: reportage, opiniƫrend schrijven, interview en onderzoeksjournalistiek.

Mocht journalistiek A je bevallen zijn, dan ga je hier de diepte in. Het is een zeer intensief jaar dat uit twee semesters bestaat en waarin je de stap maakt van de journalistiek naar de verhalende non-fictie.
Ook op dit niveau ben je naast de lesavonden een of twee dagdelen bezig met schrijven en met het voorbereiden van je opdrachten. In samenspraak met de docenten wordt gezocht naar mogelijkheden om te publiceren, in kranten en bladen, of via het nauw aan Schrijversvakschool Groningen gelieerde persbureau hetnoorden.nu, het persbureau voor Groningen, Friesland en Drenthe.

Je gaat in op verschillende schrijftechnieken: hoe trek je de lezer het verhaal in, hoe schrijf je in scenes, hoe bouw je een spanningsboog op, welk perspectief kies je, hoe zorg je dat de lezer het verhaal voor zich ziet?
Je scherpt je pen, leert observeren, oefent interviewtechnieken, doet onderzoek en je traint je in het schrijven van spannende, mooie en ontroerende verhalen.

Het lezen en bespreken van non-fictie en verkenning van de vakwereld zijn belangrijke pijlers van dit blok.

Als je je na dit jaar wilt specialiseren in de pure journalistiek, volg je een indivdiueel traject. Voor de liefhebber van het langere journalistieke verhaal en de biografie is er verhalende journalistiek 2.

Docenten:
Inki de Jonge
Marte van Santen
Jaap Krol
Lieke van de Krommenacker
Bart Slijper
Koen Schouwenburg