Logo Schrijversvakschool groningen

Wie schrijft, kent naast de klassieken het werk van tijdgenoten en is op de hoogte van de ontwikkelingen in het vak. Bij ieder genre zal de docent werk van schrijvers uit heden en verleden aanbevelen en als lesmateriaal gebruiken. De school initieert en organiseert flankerende activiteiten als lezingen, een leesblok 'Mijlpalen Literatuur, (gast)optredens en film- en theaterbezoek.

Mijlpalen Literatuur
Schrijversvakschool Groningen presenteert in samenwerking met Het Groninger Forum Mijlpalen Literatuur, een lezingencyclus over boeken die de literatuurgeschiedenis hebben veranderd. De meeste boeken staan kort in de schijnwerpers en worden vervolgens vergeten, maar een heel klein groepje romans wordt door elke volgende generatie opnieuw gelezen. Nieuwe schrijvers ontlenen steeds weer inspiratie aan deze meesterwerken. Docenten Coen Peppelenbos, Roos Custers, Aletta Becker en Koen Schouwenburg presenteren deze cyclus  en verleiden de toehoorders tot discussie.

Het leesblok maakt deel uit van het curriculum. Voor de Groningse studenten fictie is deelname aan minstens de helft van de avonden verplicht. De docenten, de studenten uit Zwolle en de studenten non-fictie zijn van harte welkom. Studenten kunnen zich per mail opgeven. Kaarten voor vrienden en kennissen zijn online en bij de kassa van Forum Groningen verkrijgbaar.

Zeven avonden: 20.00 - 21.30 uur zonder pauze in Forum Groningen, Nieuwe Markt 1, 9712 KN Groningen.
Donderdagavond 29 oktober, 26 november 2020 en 28 januari; dinsdagavond 9 februari, 23 maart, 13 april en 25 mei 2021.

  • Hermann Hesse – Narziss en Goldmund
  • John Steinbeck – Ten oosten van Eden
  • Toni Morrison – Beminde
  • Albert Camus – De val
  • Elfriede Jelinek – De pianiste
  • Boris Pasternak – Dokter Zjivago
  • Ernest Hemingway – Afscheid van de wapenen

Mijlpalen 2020 2021