Logo Schrijversvakschool groningen

De werkelijkheid is soms vreemder dan je je kunt voorstellen. Maar hoe herken je een goed onderwerp? En hoe schrijf je dat pakkend op, zonder iets te verzinnen?

Hoe kom je in contact met de mensen over wie het gaat? Verhalende journalistiek, ook wel narratieve journalistiek genoemd, of new journalism en literaire non-fictie, is het vertellen van een werkelijk gebeurd verhaal waarbij de schrijver gebruik maakt van fictietechnieken. Amerikaanse journalisten vonden dit genre uit in het midden van de vorige eeuw. Zoals Truman Capote's In Cold Blood, Gay Talese met Frank Sinatra had a Cold, Thom Woolfe's The Right Stuff. In Nederland hebben we Joris van Casteren, John Schoorl, Jan Brokken en Frank Westerman, allemaal fans van het genre.

Waar 'gewone' journalisten zo snel mogelijk via het wiewatwaarwaaromwanneer ter zake willen komen, bewaart de verhalende journalist het lekkerst voor het laatst, verplaatst hij zich in het perspectief van de hoofdpersoon en is hij ter plekke, om de scènes van zijn verhaal te kunnen vertellen. Zonder daarbij ook maar iets te verzinnen.

De lessen verhalende journalistiek aan Schrijversvakschool Groningen combineren een kennis van de verslaggeving met fictionele technieken. De studenten schrijven langere reportages en een biografische schets. We bieden dit vak aan aan schrijvers vanuit de fictie- en vanuit de non-fictiehoek.

Docenten:
Inki de Jonge
Bart Slijper
Koen Schouwenburg
Jaap Krol
Marte van Santen
Ernst Arbouw