Logo Schrijversvakschool groningen

Verhalen die lezen als een roman zonder dat er een woord aan verzonnen is. Je leert de werkelijkheid te beschrijven met literaire technieken.

Je scherpt je pen, leert observeren, oefent interviewtechnieken, doet onderzoek en je traint je in het schrijven van spannende, mooie en ontroerende verhalen. De werkelijkheid is vaak verrassender dan fictie.

Verhalende non-fictie staat centraal, maar ook andere journalistieke genres (nieuws, interview, opinie, column, reportage) komen aan bod. We gaan in op verschillende schrijftechnieken: hoe trek je de lezer het verhaal in, hoe schrijf je in scenes, hoe bouw je een spanningsboog op, welk perspectief kies je, hoe zorg je dat de lezer het verhaal voor zich ziet? Ook staan we stil bij het uitgeven en publiceren van verhalen en boeken.

Je leert vooral door te doen. Je krijgt verschillende praktijkopdrachten, je maakt een reportage, interview of biografische schets. In drie maanden werk je toe naar een eindopdracht: een literair non-fictie verhaal naar keuze. Dat kan een (kort) hoofdstuk uit een boek-in-wording zijn, een zelfstandig verhaal, of slechts een scene – je kunt het zo ambitieus maken als je zelf wilt. Voorbeelden uit de literatuur, geslaagde en minder geslaagde, dienen  als stimulans en om valkuilen te vermijden.

Reken op minimaal een dagdeel (schrijf)werk per dagdeel les.

Dit blok is bedoeld voor wie wil werken aan een verhaal dat is gebaseerd op de werkelijkheid, bijvoorbeeld een familieverhaal, een (auto)biografie of een bedrijfsgeschiedenis.

docenten:
Joep Boerboom en Friso Schotanus

Zie ook:
lesdata Zwolle
leslocatie Zwolle
inschrijven